Fakta Peru

Läs mer om hygien, transport och prisnivåer i förbindelse med din resa till Peru.
  • Språk Quechua och spanska
  • Huvudstad Lima
  • Invånarantal 30, 7 milj.
  • Religion Romersk-katolsk
  • Valuta Sol
  • Yta 1 285 216 km2

Värt att veta

Höjde
Våra resor i Peru kan innebära en del vandring, vilket förutsätter att du är i allmänt god fysisk form och kan röra dig utan hjälp. Resan lämpar sig inte för personer som går dåligt, använder rollator eller rullstol. Transporten sker företrädesvis med buss, men det ges flera tillfällen att röra på benen. Resorna går på förhållandevis hög höjd och detta är något som kommer att påverka ditt allmäntillstånd. De flesta symptomen går att undvika om man iakttar några huvudregler: ta det lugnt vid ankomsten, undvik alkohol och drick ca 3–4 liter vatten om dagen de första 3–4 dagarna. Reseledaren kommer att lämna mer information om detta.
Reseförsäkring
Eftersom den allmänna sjukförsäkringen inte täcker kostnader för hemresa och vård bör du absolut teckna en reseförsäkring som täcker såväl kostnader för vård som eventuell hemtransport. Vidare rekommenderar vi att försäkringen täcker bagage i händelse av skadat eller förlorat bagage. Albatros Travel samarbetar med Gouda Reseförsäkring och vi hjälper dig gärna med att teckna en reseförsäkring.
Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Peru varierar beroende på om Sverige har sommar- eller vintertid:

Sommartid –7 timmar
Vintertid – 6 timmar

Transport i Peru

Buss
Bussarna i regionen håller inte samma standard som vi är vana vid i Europa, men vi ser till att våra bussar håller god standard.

Tåg
På tågresor reser vi i bästa möjliga klass. Det är stor skillnad mellan olika avgångar, men vi strävar efter att använda oss av de bästa förbindelserna. Det är inte alltid samma standard som i Europa, men tågresorna är alltid en upplevelse!

Flyg
På våra rundresor flyger vi ofta längre sträckor med inrikesflyg. Inför sådana flygresor informerar reseledaren om tid för flygavgång samt vad som gäller vid incheckningen på flygplatsen.

Prisnivå
Du kan få en bra måltid för cirka 70 svenska kronor. Vill du köpa till extra drycker m.m. bör du räkna med cirka 90- 160 kr extra per person och dag. Detta belopp räcker till exempelvis till dryck, vykort, frimärken, glass och dricks. Vill du handla souvenirer eller annat behöver du ta med extra pengar utöver detta.
Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet i Peru, bland annat förhållanden som kanske inte tilltalar dig, eller som du inte är van vid, till exempel systemet med dricks. I många länder är dricks en mer organiserad företeelse än vad vi svenskar är vana vid, och man förväntas lämna viss dricks till lokalguider och chaufförer under resan. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram så att du kan räkna med detta när du gör upp din resebudget hemma. I resans pris är kostnad för dricks inte medräknad då du själv bestämmer hur mycket du vill ge under resan. Systemet med dricks är en del av den kultur du besöker och något du därför bör följa och respektera.  I Peru är dricks allmänt vedertaget inom turistbranschen. Det är normalt att som resenär betala dricks till busschaufförer, lokalguider, hotellpiccolos, på restauranger osv.

Som förstagångsresenär till Peru kan det vara knepigt att veta hur mycket man lämnar till olika personer. Men med en eller två dollar kommer man långt! I praktiken går det att ordna så att reseledaren samlar in pengar för hela turen och ser till att rätt personer får vad de ska ha. Vi vill betona att det självklart är frivilligt att lämna dricks, även om det är allmän praxis.

Barer, caféer och nattklubbar samt restauranger på hotell lägger ofta på 10–15% i servicekostnad (service charge) på notan. Detta framgår av notan, men utöver det är det brukligt att ge servitören ytterligare 5% av hela notan i dricks.

Valuta och kreditkort

Den peruanska valutan heter Nuevo sol (valutakod PEN) och finns i både mynt och sedlar. Tänk på att många sedlar och mynt liknar varandra och är därför lätta att förväxla. Den mest gångbara valutan är amerikanska dollar, som går att växla till sol överallt. Reseledaren hjälper dig gärna att hitta lämpliga ställen att växla pengar på. MasterCard, Visa, Diners och American Express går att använda som betalningskort på de flesta stora hotellen och i vissa butiker. MasterCard och Visa kan användas för att ta ut kontanter (sol) i uttagsautomater i de flesta städer (inte i regnskogen).

Kursen på sol är förhållandevis stabil. Generellt sett kan man inte köpa sol i Sverige. I Peru kan du växla på flygplatsen, på banker, växlingskontor och på de flesta hotellen. Kom ihåg att kontrollräkna pengarna. Det är en god idé att ta med en lämplig mängd småsedlar till att betala taxi, lokala inköp och måltider.

Elektricitet
Peru har liksom Sverige 220 volt. Normalt används platta stift, men typen kan variera. Man bör därför ta med sig en adaptersats med många alternativ.
Telefon og internet

Den internationella landskoden för Peru är +51. Det är dyrt att ringa hem, så hör gärna med din mobiloperatör angående täckningen och priser för samtal från Peru.

Internetcaféer finns numera i de flesta städer, men av erfarenhet vet vi att det kan vara svårt att hinna besöka sådana ställen annat än under egen tid eller efter avslutat dagsprogram. De flesta hotellen har internetservice, men räkna med långsammare anslutning jämfört med hemma. Vissa hotell tar ut en extra kostnad för detta.

Hygien
Hygienförhållandena är något sämre än i Västeuropa. Hotell och större restauranger håller däremot oftast modern/västerländsk standard. Ute på stan och på landet får man räkna med att få gå på så kallade pedaltoaletter, och att det saknas toalettpapper. Standarden på offentliga toaletter eller på landet kan alltså vara förhållandevis primitiv. Ta med eget toalettpapper, våtservetter och kanske handdesinfektion (finns t.ex. på svenska apotek), så blir du inte lika beroende av tillgång på vatten.
Seder och bruk

Peruaner är i allmänhet öppna och bemöter turister på ett vänligt sätt. Folk lägger sig generellt sett inte i hur du uppför dig. Man utgår istället från att du som besökare i landet har satt dig in i landets seder och bruk.

Även om lokalbefolkningen i regel är van vid många turister förväntar man sig att lokala seder och bruk respekteras. Viktigare än något annat är naturskydd. Oftast är de områden vi besöker totalfredade, och bevarandet av dessa områden har högsta prioritet hos myndigheterna och lokalbefolkningen. Du bör därför lyssna extra noga när reseledaren och lokalguiden under resan informerar om naturskyddade områden.

Rökning
Under all flygning, tåg- och busstransport råder rökförbud. Rökförbud råder även på de flesta restauranger och hotell. Om du är osäker, hör med reseledaren om vad som gäller.

Peruresor

  • Peru – på väg till Machu Picchu

    Genom Anderna till Titicacasjön, Cusco och Lima, och naturligtvis magiska Machu Picchu

    4,5
    • 2 avgångar
    • 10 dagar
    • Från 38 998:–
    från Stockholm
  • Max. 24 deltagare

    Peru – Inkarikets skatter

    Enastående naturscenerier och kulturell mångfald i det forna Inkarikets högborg, Peru.

    4,6
    • 04-10-2024
    • 17 dagar
    • 56 998:–
    från Stockholm
  • Maks. 24 deltagere

    Från Machu Picchu till Påskön

    Äventyrsresa till Inkarikets hemliga stad Machu Picchu samt Påskön – en av de mest avsides belägna öarna i världen med de världsberömda stenansiktena Moai.

    • 07-11-2024
    • 14 dagar
    • 83 998:–
    från Stockholm