Peru och Bolivia – Andernas högslätt

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Inkafolkets Machu Picchu och Cuzco, kolonialtidens Lima och Bolivia, den djupblå Titicacasjön och saltslätten Uyuni – platsen där himmel och jord möts

Det här är resan för dig som drömmer om att resa genom Anderna och se den legendariska inkastaden Machu Picchu, utforska inkarikets mysterier och häpna över Bolivias sagolikt vackra natur. 

Vi tar tåget genom Andernas storslagna landskap, tar båten på Titicacasjöns djupblå vatten och njuter av både god mat och oförglömliga vyer. Vi äter middag på Noma-grundaren Claus Meyers restaurang GUSTO – Sydamerikas bästa restaurang 2013 - och avslutar resan med en helt unik upplevelse:

Saltslätten Uyuni - ett drömlikt landskap där himmel och jord smälter samman. Med Andernas kuliss på horisonten känns det nästan som om vi kan nudda molnen om vi bara sträcker oss lite grann.

Det här en resa utöver det vanliga. Drömmer inte du också om att följa med?

Klicka på kartan för att se den i större format
  • Typ Rundresor

  • Reseledare Svensk

  • Visum Nej

  • Vaccination Ja

  • Valuta Peruanska sol och bolivianska bolivianos

Dagsprogram 16 dagar
Dag 1
Stockholm – Lima, Peru
Dag 2
Lima. Stadsrundtur och arkeologiskt museum i Pueblo Libre
Dag 3
Flyg Lima – Cuzco. Vidare till Den heliga dalen
Dag 4
Machu Picchu. Tågresa genom Den heliga dalen
Dag 5
Den heliga dalen – inkastaden Ollantaytambo – Cuzco
Dag 6
Cuzco. Stadsrundtur inkl. Coricancha-templet, domkyrkan och ruinerna vid Sacsayhuamán
Dag 7
Dag på egen hand
Dag 8
Cuzco – La Paz, Bolivia. Eftermiddag på egen hand. Middag på Claus Meyers restaurang GUSTU
Dag 9
Stadsrundtur i La Paz. Måndalen, den historiska kärnan, Guldmuseet och marknad
Dag 10
La Paz – Titicacasjön. Månön och Solön
Dag 11
Solön – La Paz. Utflykt till Challampa
Dag 12
La Paz – Uyuni. Lokomotivkyrkogård, silvergruvan Pulacayo, saltslätten Uyuni och salthotell
Dag 13
Uyuni-saltslätten. Saltutvinning, Saltets ögon, Fiskeön
Dag 14
Uyuni – La Paz – Cuzco – Lima
Dag 15
Lima. Tid på egen hand och hemresa
Dag 16
Ankomst till Stockholm

Bilder

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Stockholm – Lima, Peru

Vi flyger från Stockholm Arlanda och landar i Perus huvudstad Lima under eftermiddagen. Vi åker från flygplatsen till stadsdelen Miraflores i Lima och checkar in på vårt hotell.

Dag 2
Lima. Stadsrundtur och arkeologiskt museum i Pueblo Libre
San Francisco-katedralen på Plaza de Armas

Lima är Perus huvudstad och grundades 1535. Under många år var det kontinentens viktigaste stad. Det är en stad med stolta traditioner och en hel del vackra byggnader från kolonialtiden. Utvecklingen har gjort att många moderna byggnader gradvis har kommit att dominera i gatubilden.

Efter frukost börjar vi vår stadsrundstur i gamla stan i Lima. Stadsdelen är med på UNESCO:s världsarvslista tack vare de välbevarade byggnaderna i kolonialstil.

Vi kommer att besöka det stora torget, Plaza de Armas, med Regeringspalatset där presidenten har sin bostad. Vid Plaza de Armas finns även Rådhuset (Municipalidad de Lima) och den vackra katedralen. Den är byggd i en rad olika stilar, gotisk, renässans, barock och neoklassicism – vilket bidrar till att den är både unik och magnifik. I katedralen finns också Francisco Pizarros grav, spansk conquistador och Limas berömde och ökände grundare, som tillfogade inkafolket de första svidande nederlagen som skulle visa sig bli slutet för det framgångsrika inkariket.

Han var den som gjorde att de regerande inkas råkade ut för nederlag efter nederlag, och det skulle bli slutet för det framgångsrika inkariket.

Inkariket var höjdpunkten efter många andra högt utvecklade kulturer som hade funnits tidigare i området. Under inkafolkets storhetstid, som endast varade i cirka 100 år, sträckte sig inkariket från Colombia i norr till de norra delarna av Chile och Argentina i söder. Riket förenades med ett omfattande nätverk av stenbelagda leder, där budbärarna på bara några få dagar kunde föra med sig nyheter och kungörelser från den ena delen av riket till den andra.

På vår utflykt besöker vi även det arkeologiska och antropologiska museet i Pueblo Libre, vars samling av guldföremål ger en god bild av inkafolkets rikedomar. Dessa skatter var tyvärr också orsaken till kulturens undergång. Det var nämligen guldet som var föremål för spanjorernas erövringar och koloniseringen av Sydamerika, i sökandet efter "Eldorado". Ordet betyder ”den gyllene” på spanska och var benämningen på kontinenten som ansågs vara en plats fylld av guld och andra skatter.

Dag 3
Flyg Lima – Cuzco. Vidare till Den heliga dalen

Vi flyger från Lima till Cuzco, som ligger på cirka 3 400 meters höjd. För att förebygga höjdsjuka kör vi direkt ner till inkafolkets heliga dal – även kallad Urubamba-dalen – på cirka 2 900 meters höjd. Här stannar vi under de kommande två dagarna för att vänja kroppen vid de höga höjderna. Vi checkar in på vårt hotell som ligger vackert mitt i det barska landskapet. Under resten av dagen kan du koppla av, till exempel i hotellets trädgård och låta kroppen acklimatisera sig.

Dag 4
Machu Picchu. Tågresa genom Den heliga dalen
Machu Picchu

I dag ger vi oss ut på en enastående vacker tågresa norrut genom Den heliga dalen. En buss tar oss till Ollantaytambo, där vi går ombord på tåget som för oss genom landskapet till den lilla staden Aguas Calientes, även känt som Machu Picchu Village. Härifrån fortsätter vi med en mindre buss är redo att uppleva inte bara Perus, men kanske hela Sydamerikas absoluta höjdpunkt – Machu Picchu.

Den legendariska inkastaden ligger ca 2 300 m över havet, på en smal bergkam högt över Urubambafloden och är ofta höljd i dimma och moln. En perfekt förening av naturens och människans mest imponerande kreativa talanger.

Machu Picchu hade fallit i glömska. Det var den amerikanska historikern Hiram Bingham som fann ruinområdet av en ren händelse, den 24 juli 1911. Han letade efter inkastaden Vilcabamba som ansågs vara en av inkafolkets sista befästningar i kampen mot spanjorerna. Vilcabamba hittades senare, mycket djupare in i djungeln.

Machu Picchu är omgivet av mycket mystik och nämns inte av spanjorerna i deras skildringar av området. Därför får man förmoda att de spanska erövrarna aldrig visste om inkastadens existens. Under flera århundraden har Machu Picchu endast varit känd bland en handfull lokala quechuaindianer. Man tror att Machu Picchu blev anlagd av inkakonungen Pachacutec under ca trettio år - med start ca 1430 e kr, och att det var en helig plats för inkakonungen och hans hov.

Vi stannar hela dagen i Machu Picchu och återvänder till vårt hotell i Den heliga dalen sent på eftermiddagen.

Dag 5
Den heliga dalen – inkastaden Ollantaytambo – Cuzco
Kvinde väver i Pisac

Inkastaden Ollantaytambo i den norra delen av Den heliga dalen anses vara den bäst bevarade av alla inkabosättningar. Många av husen är fortfarande intakta från inkatiden, och vattnet rinner i de ursprungliga kanaler som anses stamma från 1400-talet.

Ollantaytambo var en viktig, helig plats för inkafolket och var samtidigt av stor militärstrategisk betydelse. Staden skyddade mot djungelns alla invånare som inte alltid var lika vänligt sinnade gentemot inkahärskarna.  Och under spanjorernas erövring lyckades det inkafolket i Ollantaytambo att vinna en av deras få segrar över spanjorerna.  Vi besöker staden och ser bland annat den imponerande fästningen som visar upp inkafolkets berömda precision med noggrant utskurna stenar. 

Vi fortsätter vår utflykt i Den heliga dalen och besöker Pisac med den vackra utsikten över Andernas bergtoppar. Pisac består av två städer, en modern del av staden och en som stammar från kolonialtiden, samt en inkafästning 600 meter uppe på en bergstopp. Vi åker till den livliga indianmarknaden, där man handlar med varor från världens alla hörn. Vi har tid att kika på varorna, känna av marknadsstämningen och kanske shoppa lite innan vi tar bussen till Cuzco, där vi checkar in på vårt hotell.

Dag 6
Cuzco. Stadsrundtur inkl. Coricancha-templet, domkyrkan och ruinerna vid Sacsayhuamán
På vandring i Cuzco

Cuzco är den tidigare inkahuvudstaden och ligger sagolikt vacker mitt i Anderna. Staden är med på UNESCO:s lista över världskulturarv och präglas av både vitkalkade spanska byggnader, storslagna kyrkor och färgglada hus där spansk och indiansk kultur möts i en nutida, festlig blandning. Cuzco är centrum i inkafolkets heliga dal och området präglas än idag av deras företagsamhet, samt deras höga kulturella och byggtekniska nivå. Överallt finns imponerande ruiner, sinnrika kanaler, konstbevattningsanläggningar och odlingsterrasser på branta bergsidor. Inkafolkets huvudstad utformades ursprungligen i form av en puma och det hela binds samman av stenlagda vägar.

På vår stadsrundtur ser vi några av stadens arkitektoniska höjdpunkter, bland annat det stora torget, Plaza de Armas, och domkyrkan, där man kan hitta många värdefulla konstskatter från kolonialtiden. Domkyrkan påbörjades redan år 1559, men var inte färdig förrän cirka 100 år senare. En annan av dagens sevärdheter är inkafolkets viktigaste tempel, Coricancha, som ligger inne i Santo Domingo-kyrkan. Inkafolkets särskilda byggteknik säkrade att deras byggnader kunde motstå jordskalv bättre än kolonialtidens byggnadsverk. Således skadades Santo Domingo-kyrkan under jordskalven 1650, 1950 och 1986, men inkafundamenten bestod. Själva ordet ”coricancha” är quechua och betyder ”den gyllene gården”. Templets väggar var nämligen täckta av guldmynt som vägde flera kilo styck.  Men guldskatterna och de andra värdeföremålen stals av den spanske erövraren (conquistadoren) Francisco Pizarros män, och det enda som återstår idag är ett enastående stenarbete, som anses vara det bästa som finns att se i Peru.

Vi ser även den kolossala inkafästningen Sacsayhuamán strax utanför Cuzco. Fästningen ligger på en kulle med en imponerande utsikt över hela Cuzco. Även om ruinen har en ansenlig storlek så är det bara 20% av den ursprungliga strukturen som finns kvar idag. Den resterande delen revs ner av den spanska kolonialmakten som använde stenarna till att bygga kyrkor och hus i Cuzco.

Spanjorerna lämnade dock kvar de största stenarna, varav en väger hela 300 ton. Fästningen vittnar om inkafolkets otroliga kunskaper när det gäller arkitektur och byggnadskonst. De var mästare på att bygga storslagna byggnader med enorma stenar som skars ut och sattes ihop med samma lätthet som ett pussel.

På flera ställen är stenarna så välslipade att man inte ens kan få in ett rakblad mellan dem.

Sacsayhuamán var inte enbart av militärstrategisk betydelse, utan även ceremoniell. För att upprätthålla och skapa uppmärksamhet om de gamla inkaceremonierna uppför man varje år i förbindelse med vintersolståndet i juni en slags teaterföreställning som illustrerar inkafolkets färgstrålande och storslagna ceremonier på samma sätt som de uppfördes i förbindelse med inkafolkets solfestival, Inti Raymi.

Dag 7
Dag på egen hand

I dag har du chansen att upptäcka Cuzco på egen hand. Kanske du vill utforska staden närmare eller bara ströva runt och shoppa lite. Varför inte ta en titt på den lokala marknaden, där konsthantverk, frukt och grönt finns i rikliga mängder. Reseledaren kommer gärna med förslag till aktiviteter.

Dag 8
Cuzco – La Paz, Bolivia. Eftermiddag på egen hand. Middag på Claus Meyers restaurang GUSTU
Utsikt över La Paz - världens högst belägna huvudstad

Vi lämnar Cuzco och flyger till Bolivias huvudstad, La Paz. På väg från flygplatsen till hotellet stannar vi till vid utsiktspunkten El Alto. Här väntar vackra vyer över La Paz, som ligger i en skålformad dal, som staden dock håller på bli för stor för. Det är en väldigt speciell upplevelse att vandra runt i denna storstad på fyra kilometers höjd, omgärdad av ännu högre snöklädda bergstoppar. I klart väder kan man se det 6 402 meter höga berget Illimani.  Eftermiddagen har vi till eget förfogande. Reseledaren kommer gärna med förslag på sevärdheter och shopping.

På kvällen träffas vi och äter middag med tillhörande vinmeny på restaurang GUSTU, som röstades fram som Sydamerikas bästa restaurang 2013. Den danske stjärnkocken Claus Meyer och den ideella föreningen IBIS står bakom restaurangen som dessutom står för ett utvecklingsprojekt som hjälper socialt utsatta barn och unga i Bolivia och ge dem en möjlighet att försörja sig inom restaurangbranschen. Samtidigt arbetar man med att utveckla det bolivianska köket och skapa gastronomiska företag som arbetar med hållbarhet i det bolivianska lokalsamhället. Projektet leds av danska stjärnkockar. 

Dag 9
Stadsrundtur i La Paz. Måndalen, den historiska kärnan, Guldmuseet och marknad
De smala gränderna i La Paz

I dag utforskar vi La Paz och stadens omgivningar. Cirka 10 km utanför La Paz besöker vi det säregna, gyllene landskapet Valle de la Luna, Måndalen. Det geologiska fenomenet har uppstått efter många års erosion i området där bergen huvudsakligen består av olika lerarter. Resultatet är detta helt speciella månliknande landskap.

Vid utsiktspunkten Killi Killi stannar vi till och njuter av utsikten över La Paz och fortsätter till Guldmuseet, där vi ser den permanenta utställningen av gyllene föremål och andra fynd från både inka- och Tiwanaku-kulturen. Vi besöker torget Plaza Murillo och den lokala indianska marknaden, Häxdoktormarknaden. Här finns ett stort urval av souvenirer, till exempel alpacatröjor, andra ullvaror och läderprodukter. 70% procent av bolivianerna är av indiansk härkomst (det gäller även i La Paz)  som framförallt talar de lokala språken quechua och aymara, som är kända för att vara väldigt poetiska språk med många metaforer, men de flesta kan också lite spanska. Om man vill pruta på priserna är det god idé att lära sig några spanska floskler och siffror.

Dag 10
La Paz – Titicacasjön. Månön och Solön
Utsikt över Titicacasjön

Titicaca-sjön mellan Peru och Bolivia är med sina 9 000 kvadratkilometer Sydamerikas näststörsta sjö och är känd för att den ligger så vackert högt uppe i Anderna och för sin betydelse i inkafolkets religiösa myter.  Enligt inkafolkets berättelser steg skaparguden Viracoca upp från Titicacasjön och skapade solen, månen, stjärnorna och de första människorna.

Vi åker med buss från La Paz till Titicacasjön och åker ut med motorbåt till Isla del Luna, Månsjön. Det sägs att inka-gudinnan Mama Quila  bodde på ön och utvalda kvinnor, som kallades solens jungfrur, förde en nunneliknande tillvaro på ön. Här utförde de ceremonier som var tillägnade solen. Vi besöker deras tempel på ön.

Inkafolkets solgud, Inti, hörde hemma på den största ön i Titicacasjön,  Isla del Sol – Solön. Enligt sägen föddes solen här, precis som de första två inka - Manco Capac och Mama Hueca – visade sig här för första gången. Idag bor det omkring 800 familjer på ön och det finns inga bilar eller asfalterade vägar. Man tar sig istället fram med båt eller på det täta nätverket av stigar som binder ihop ön. Det finns över 80 ruiner på den heliga inkaön, bland annat den omfattande ruinen Pilko Kaina. Vi vandrar på en gammal inkaled (ca 40 min.) till den största staden på ön, Yumani. Här ser vi inkafolkets trädgårdar och heliga springvatten, även känt som Ungdomens fontän.

Vår båt tar oss ut till vårt nybyggda hotell som ligger vid sjöns strandbank. Här äter vi lunch på hotellets trevliga restaurang med utsikt över sjön.  Resten av dagen kan du utforska området ytterligare eller koppla av i hotellets omgivningar.

Dag 11
Solön – La Paz. Utflykt till Challampa

Vi äter frukost med utsikt över Titicacasjön och sedan tar vi en båt till det lilla samhället Challampa på den norra delen av Solön. I Challampa besöker vi det arkeologiska museet som har olika fynd från ön. Tillsammans med några av öborna går vi till öns största ruinområde som i sin tid var målet för inkafolkets pilgrimsresor till Isla del Sol. Vi ser bland annat Den heliga stenen och Soltemplet. Efter lunch på ön åker vi tillbaka till fastlandet och fortsätter till La Paz med buss. Tidigt på kvällen kommer vi fram till La Paz och checkar in på ett centralt hotell.

Dag 12
La Paz – Uyuni. Lokomotivkyrkogård, silvergruvan Pulacayo, saltslätten Uyuni och salthotell
Saltslätten Uyuni är en helt unik plats

Morgenen börjar tidigt med en kort flygtur söderut från La Paz till staden Uyuni. Uyunis något vindpinade placering 3 665 meter över havet är inte en slump; staden är en viktig militärbas och områdets gruvdrift sysselsätter invånarna och är samtidigt anledningen till att staden fungerar som knutpunkt för hela fyra viktiga järnvägssträckor till huvudstaden La Paz, Chile och Argentina.

Järnvägens betydelse för staden och området kommer till uttryck i den så kallade lokomotivkyrkogården strax utanför Uyuni, där många av de stolta och pålitliga lokomotiv, som genom tidens lopp har transporterat varor och människor genom oframkomliga områden, nu står stilla och kan beundras.

Efter besöket på lokomotivkyrkogården fortsätter vi till världens näststörsta silvergruva, Pulacayo. Även ser vi bland annat en samling gamla lokomotiv i bra skick, bland annat ett tåg som sägs ha stulits av de beryktade tågrånarna Butch Cassidy och Sundance Kid i början av 1900-talet.  Silvergruvan grundades 1833 och är i dag på UNESCO:s lista över världsarv.

För 25 000 år sedan var ett stort område av Sydamerika täckt av Michín, en väldigt salthaltig sjö. Sjön hade ingen mynning och i takt med att klimatet under flera årtusenden blev allt mer torrt, förångade sjöns vatten. Där det tidigare låg en sjö, uppstod ökenliknande områden av salt i både Bolivia, Chile och Argentina. Salar de Uyuni – Uyuni-saltslätten – är det största av områdena och det brer ut sig över cirka 12 000 kvadratkilometer.

Uyuni-saltslätten är verkligen en underlig och samtidigt spektakulär plats. Det enorma och extraordinärt platta området påminner om ett vitt hav och man kan nästan få känslan av att ha landat på en främmande planet.

Landskapet är dessutom känt för sin extrema kyla och därför är det en god idé att packa varma kläder.  Som tur är kan vi värma upp oss på hotellet under de kommande två nätterna.  Hotellet ligger med direkt utsikt över saltslätten och är byggt i det material som finns på plats - salt. Allt från väggar, valv, möbler, ja till och med sängarna, är gjorda av salt. Bekvämligheten behöver man dock inte ge avkall på, och den som vill kan njuta av kvällen i hotellets restaurang. Att bo på det unika hotellet är i sig en speciell upplevelse som går hand i hand med den nästan magiska atmosfären som hela området ångar av. 

Dag 13
Uyuni-saltslätten. Saltutvinning, Saltets ögon, Fiskeön
På väg med jeep i Uyuni

Uyuni-saltslättens skorpa anses innehålla 10 miljarder ton salt, varav man utvinner mindre än 25 000 ton  varje år. Skorpan är också ovanligt rik på grundämnet litium och man utvinner upp emot 70 procent av världens litiumreserver här.

Vi åker ut i området med jeepar och besöker den lilla staden Colchani. Här bekantar vi oss med hur man utvinner, joniserar och packar saltet innan man säljer det. Dagens tur fortsätter till Ojos de Sal, Saltets ögon. Här bubblar källor från underjordiska floder från Tunupa-vulkanen upp genom saltet. Landskapets vita yta kan verka nästan bländade och solglasögon kan vara bra att ha när man är utomhus.

Trots att saltslätten är både barsk och relativt ofruktbar finns det flera djurarter som tycker om att bo här. Varje år i november kan man uppleva stora flockar med flamingor som träffas i området för att para sig. Ett annat överväldigande scenario kan upplevas när det regnar och saltslättens yta förvandlas till en gigantisk spegel som reflekterar himlen på ett sätt som inte kan upplevas någon annanstans.

I hjärtat av saltslätten sticker den kuperade ön Isla Incahuasi, även känd som Isla del Pescado eller Fiskeön, ut ur det vita, torra havet. Ön är omgiven av sexkantiga saltrutor och är täckt av stora kaktusar. Vi stannar till på den överjordiska ön och njuter av utsikten över saltslättens vidder som inte kan bli bättre än här. Dagens lunch äter vi i mitten av saltslätten där vi dukar fram till en picknick. 

Sent på eftermiddagen återvänder vi till hotellet och efter en hel dag i saltets tecken är en varm dusch mer än välkommen. Kvällen kan du tillbringa på egen hand. 

Dag 14
Uyuni – La Paz – Cuzco – Lima

Tidigt på morgonen lämnar vi saltslätten och flyger tillbaka till Lima via La Paz och Cuzco. I Lima checkar vi in på vårt hotell i stadsdelen Miraflores. På eftermiddagen har du tid att ta en promenad i staden eller varför inte shoppa lite?

Dag 15
Lima. Tid på egen hand och hemresa

Förmiddagen i Lima är på egen hand. Du har möjlighet att besöka flera sevärdheter eller shoppa i staden. Reseledaren har bra tips och idéer. Mitt på eftermiddagen åker vi ut till flygplatsen och reser mot Europa.

Dag 16
Ankomst till Stockholm
Vi kommer fram till Stockholm sent på eftermiddagen.

Prisinformation

Tillägg för enkelrum
6 248 kr
Priset inkluderar

• Svensk reseledare
• Flyg Stockholm* – Lima t/r
• Flyg Lima – Cuzco
• Flyg Cuzco - La Paz
• Flyg La Paz – Uyuni
• Flyg Uyuni – La Paz – Cuzco – Lima
• Utflykter och transport enligt program
• Boende på bra hotell i delat dubbelrum
• 2 övernattningar i delat dubbelrum på salthotell i Bolivia
• 1 övernattning på Solön i Titicacasjön
• Frukost varje dag
• Lunch dag 4, 10, 11 och 13
• Middag dag 8, 10, 12 och 13
• Skatter och avgifter

*Möjligt att resa från Göteborg och Köpenhamn i mån av lediga platser på flyget, mot en extra avgift från 948 kr

Priset inkluderar inte
• Avbeställningsskydd vid sjukdom 6% av priset
• Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
• Eventuella extra arrangemang
• Tillägg för enkelrum
• Övriga måltider (räkna med ca 180-220 kr per dag)
• Drycker
• Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med ca 100 dollar per person totalt)
• Personliga förnödenheter
• Administrationsavgift: 150 kr
• Allt som inte nämns under "Priset inkluderar"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Lite om strapatser och höjdsjuka

Under denna resa kommer det att förekomma en del vandring till fots, och det förutsätter att man i allmänhet är i god fysisk form och kan röra sig fritt utan hjälp. Resan är inte lämplig för personer som går dåligt, använder rullator eller rullstol. De flesta transporter sker med buss, men vi kommer att gå till fots på flera platser.

Resan sker på relativt hög höjd, och det påverkar alla människor avsevärt. De flesta symtom kan undvikas om man följer följande råd: ta det relativt lugnt vid ankomsten, undvik alkohol och drick tre-fem liter vatten per dag de första 3-4 dagarna.

Vi vill också uppmärksamma dig på att det kan vara kyligt på höga höjder, särskilt på vintern (som vinter räknas juni-juli). Under den perioden faller det minst regn.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 24 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Mer om dina resmål

Vill du veta mer om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum, så hittar du mer information nedanför.

Peru
www.albatros-travel.se/resmal/sydamerika/peru

Bolivia


www.albatros-travel.se/resmal/sydamerika/bolivia

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from Många härliga upplevelser Intensiv resa med många intressanta upplevelser. Bra lokala guider
Date published: 2015-11-26
Rated 4 out of 5 by from Spännande och jobbig med många och trevliga inslag En resa att rekommendera till vänner med god kondition.
Date published: 2015-11-23
Rated 5 out of 5 by from Innehållsrik Sydamerikaresa Resan uppfyllde mer än väl våra högt ställda förväntningar.
Date published: 2015-11-22
  • y_2024, m_4, d_19, h_6
  • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.41
  • cp_1, bvpage1
  • co_hasreviews, tv_0, tr_3
  • loc_sv_SE, sid_PERTR04, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
  • clientName_albatros-travel

Liknande resor