Res till Rom

De unga tjejerna släntrar nerför Via Condotti med stora Gucci-kassar, medan de fotograferar vad de förbipasserande har på sig. Två killar på en Vespa vänder sig om för att leverera en komplimang innan de kör vidare. Det är lördag eftermiddag och romarna är uppklädda för shopping. Senare på kvällen måste nyförvärven visas upp på Termini eller någon av Roms bra restauranger. Semester i Italiens huvudstad.

Invånarantal 2,9 milj.
Grundades 753 f.Kr.
Språk Italienska
Visste du att...

att symbolen SPQR, som ses överallt i Rom, står för "Senatus PopulusQue Romanus", vilket betyder "Senaten och det romerska folket".

att cirka 1,3 miljoner euro kastas varje år i Trevifontänen? Pengarna samlas in varje natt och doneras till en nonprofit-organisation.

Trevi-fontänen

Kvarterets minsta fotbollsstjärnor tävlar om att slå Romas spelare. Målen utgör smala linjer ritade med krita på de ockrafärgade fasaderna. Ovanför fladdrar tvätten som hänger på tork tvärs över gatan och några kvarter bort låter det som om någon bråkar högljutt – men kanske är det en kärleksförklaring. Santa Maria in Trastevere, den vackra kyrkan i den gamla arbetarstadsdelen tronar ljudlöst, men runt hörnet övar en saxofonist inför kvällspasset på en av Roms jazzklubbar.

Att vandra genom Trastevere är som att spela en biroll i en Fellini-film, men Fellinis mest kända scen i Rom är utan tvekan den där den bildsköna Anita Ekberg badar i Fontana di Trevi i La Dolce Vita. Den 250 år gamla Trevifontänen på Piazza di Trevi vid Via del Tritone representerar Neptunus, och den är fortfarande en av Roms stora fontäner. Det finns en tradition att kasta mynt i botten av fontänen – gör man det kan man vara säker på att återvända till Rom, sägs det. Sant eller inte, att döma av mängden mynt på botten verkar många ta det på allvar.

Trevi-fontänen

Mode och affärer

Mynten klirrar också i kassaapparaterna på Via Condotti, Roms mest kända och exklusiva affärsdistrikt, där de stora modehusen har sina flaggskeppsbutiker – här finns Armani, Louis Vuitton, Gucci och Bvlgari och modebutikerna finns också runt hörnet på Via del Corso och vid foten av en annan av Roms stora attraktioner, Spanska trappan. Det är inte bara en populär mötesplats, utan också ofta miljön för de stora modehusens visningar. Om du inte är intresserad, kan du i stället dricka kaffe på modedistriktets och Via Condottis mest kända café, Antico Caffé Greco, som tidigare var en mötesplats för stora konstnärer som Goethe, Lord Byron och H.C. Andersen, som levde och verkade i Rom under större delen av sitt liv.

Drick en espresso, macchiato eller cappuccino på de alltid livliga torgen Piazza del Fico och Piazza Navona och få fler gastronomiska upplevelser på några av Roms stora marknader, till exempel den drygt hundra år gamla Mercato Testaccio på Piazza Testaccio, där goda grönsaker, nyfångad fisk och aptitretande kött säljs från stånden.

Via Condotti

Vatikanen

Semester i Rom är också ett bra tillfälle att äta på en rad utmärkta restauranger, från den exklusiva stadsdelen Parioli vid Villa Borghese till det tidigare nedslitna området kring Termini, som nu rymmer både topprestauranger och pretentiösa nattklubbar.

Det katolska Rom har naturligtvis sitt centrum i Vatikanen, som förutom påven själv och det färgstarka schweiziska gardet också rymmer några av världens största konstskatter. Upptäck Vatikanmuseerna på Via delle Mura Vaticane och utforska Sixtinska kapellet. Utsmyckningen av taket här skapades av renässanskonstnären Michelangelo 1508–1512 och det är också Michelangelo som ligger bakom den berömda skapelsefrisen och domedagsbilden som hänger bakom altaret.

Vatikanmuseet

Peterskyrkan

En resa till det katolska Rom och till Vatikanen bör också inkludera ett besök i Peterskyrkan, som det tog 150 år att färdigställa – utsikten över Petersplatsen och Roms gyllene byggnader är formidabel från toppen av Basilica di San Pietro, men det krävs mod att ta sig upp för 537 krokiga trappsteg och smala lodräta korridorer.

Peterskyrkan

Antiken

I det historiskt spännande Rom ingår Pantheon, Caesars berömda akvedukter, katakomberna längs Via Appia Antica, Forum Romanum och världens största amfiteater, Colosseum på Piazza del Colosseo, där nervkittlande, högljudda och blodiga strider ägde rum i det antika Rom på liv och död. Ta också tunnelbanan till Fermi och se den fascistiska motsvarigheten till det antika Colosseum – i EUR-distriktet, förkortning för Esposizione Universale di Rome – där kan du uppleva det vackra torget Colosseum, som anses vara en av den fascistiska arkitekturens största arkitektoniska landvinningar. EUR skulle ha utgjort ramarna för världsutställningen 1942, men den genomfördes aldrig på grund av världskriget.

Idag bor 2,7 miljoner invånare i Rom, men varje år får de sällskap av många, många besökare. Alla vägar leder till Rom, säger de. Det gäller även de som uppskattar mode, gastronomi och arkitektur i världsklass.

Colosseum i Rom